Συνεχίζοντας το Μέρος Α΄ σχετικά με τα ερωτήματα και τις απαντήσεις για το Βάπτισμα και το Χρίσμα!
Έχει σημασία η ενδυμασία;
Τα ρούχα των νεοφώτιστων πρέπει να είναι λευκά. Επειδή αυτό εφαρμόζει η Εκκλησία από τους πρώτους αιώνες, με σκοπό να δείξει συμβολικά την απόλυτη καθαρότητα που χαρίζει το μυστήριο του Βαπτίσματος και τη λαμπρότητα της χάριτος του Αγίου Πνεύματος, την οποία δωρίζει το μυστήριο του Χρίσματος.
Η ενδυμασία όλων πρέπει να είναι επίσημη αλλά και σεμνή. Επειδή έτσι δείχνουμε έμπρακτα ότι έχουμε συναίσθηση της ιερότητος του χώρου και των μεγάλων μυστηρίων που προκειται να τελεστούν.
Ποιες τυπικές διαδικασίες χρειάζονται;
Προκειμένου να τελεστεί η Βάπτιση χρειάζεται απαραίτητα να προσκομισθεί η Ληξιαρχική Πράξη Γεννήσεως του Βαπτιζομένου, τουλάχιστον μια ημέρα πριν την τέλεση του Μυστηρίου. Μαζί με αυτήν πρέπει να δοθούν και τα στοιχεία των γονέων και του Αναδόχου (βάσει ταυτότητας), επειδή ο εφημέριος οφείλει α προσθέσει τις πληροφορίες που αναγράφονται στην Ληξιαρχική Πράξη Γεννήσεως προκειμένου η Δήλωση Τελέσεως της Βαπτίσεως να έχει ισχύ για όλες τις νόμιμες χρήσεις.
Οι γονείς και ο Ανάδοχος οφείλουν να προσέλθουν στον ιερό ναό δεκαπέντε λεπτά πριν την έναρξη της τελετής, επειδή απαιτείται η φυσική παρουσία και η συναίνεση τους, προκειμένου να προετοιμαστεί το επίσημο έγγραφο της Βαπτίσεως (Δήλωση Βαπτίσεως).
Πώς πρέπει να γίνεται ο στολισμός; Μπορούμε να στολίσουμε τον χώρο του ναού όπως θέλουμε;
Τα πρόσωπα που αναλαμβάνουν τον στολισμό πρέπει να είναι ορθόδοξοι χριστιανοί και να εργάζονται ντυμένοι με ευπρέπεια και σεβασμό στον χώρο.
Δεν επιτρέπεται οποιοσδήποτε στολισμός εντός του ιερού ναού ή του εξωτερικού μέρους του ναού (κολόνες, κιγκλιδώματα κλπ.). Ιδιαίτερα η Κολυμβήθρα, είναι ιερό λειτουργικό σκεύος και δεν χρειάζεται στολισμό. Επιτρέπεται μόνον εσωτερικά η χρήση λαμπάδων, οι οποίες θα πρέπει να είναι στολισμένες χωρίς πρόσθετα αντικείμενα, άσχετα με τον χώρο και το μυστήριο που τελείται. Στον χώρο του νάρθηκα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα τραπέζι χωρίς εξεζητημένο στολισμό για την διανομή των αναμνηστικών και των κερασμάτων. Εξωτερικά επιτρέπεται η τοποθέτηση τραπεζιού σε απόσταση τριών μέτρων τουλάχιστον από τον ναό για τον ίδιο σκοπό. Επειδή ο ναός είναι ιερός χώρος λατρείας, ο στολισμός του εμπίπτει αποκλειστικά στην αρμοδιότητα της Εκκλησίας. Οι στολισμοί από πρόσωπα που στερούνται της σχετικής παιδείας πολλές φορές προσβάλουν την ιερότητα του χώρου όχι μόνο με συγκεκριμένες αισθητικέ επιλογές, αλλά με το αταίριαστο στον χώρο πνεύμα κοσμικής επίδειξης.
Υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί στη φωτογράφηση και τη βιντεοσκόπηση μέσα στον ναό;
Δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση συσκευών τεχνητού φωτισμού από διακοσμητές ή φωτογράφους – βιντεολήπτες χωρίς την άδεια του ναού. Επειδή η παρουσία τους μπορεί να αλλοιώσει τον ιερό χώρο της λατρείας και να τον μεταμορφώσει σε στούντιο, καταστρέφοντας την λατρευτική ατμόσφαιρα.
Οι φωτογράφοι και οι βιντεολήπτες πρέπει να είναι ορθόδοξοι χριστιανοί. Την ώρα του μυστηρίου οφείλουν να εργάζονται ευπρεπώς ενδεδυμένοι και κινούμενοι με σεβασμό προς τον χώρο και τα τελούμενα. Επειδή ούτε το μυστήριο είναι παράσταση, ούτε αυτοί πρωταγωνιστές ή σκηνοθέτες. Είναι ανάρμοστο και ασεβές να αποσπούν την προσοχή, να ομιλούν, να δίνουν οδηγίες και να κινούνται μπροστά από τους ιερείς που τελούν το Μυστήριο. Άλλωστε, ακόμη και στις θεατρικές παραστάσεις ή στις άλλες δημόσιες εκδηλώσεις ο χώρος των φωτογράφων είναι αυστηρά καθορισμένος και οφείλουν να σέβονται τα όρια που τους δίνονται, ενώ για την είσοδό τους σε συγκεκριμένους χώρους απαιτείται προσωπική πιστοποίηση.
Χρειάζεται πληρωμή για το Μυστήριο;
Κανένα μυστήριο δεν γίνεται με υποχρεωτική πληρωμή. Μάλιστα μια τέτοια απαίτηση από εκπροσώπους της Εκκλησίας είναι απαράδεκτη και πρέπει να καταγγέλλεται. Υπάρχει όμως η παράδοση να δίνεται κάποιο χρηματικό ποσό από τον Ανάδοχο με την μορφή προαιρετικής προσφοράς προς τον ναό , όπου τελείται το Μυστήριο, για τα έξοδα της συντηρήσεώς του. Επίσης μέρος του ποσού προσφέρεται στα πρόσωπα που υπηρετούν το μυστήριο, δηλαδή στους ιερείς, τους ψάλτες και τους νεωκόρους. Επειδή ακριβώς οι προσφορές αυτές είναι προαιρετικές, ονομάζονται και “φιλότιμα” ή “τυχερά”. Σε ορισμένες Μητροπόλεις έχουν οριστεί εγγράφως τα ποσά αυτά για κάθε Μυστήριο και η αναλογία διανομής τους στον ναό και το προσωπικό, προκειμένου να υπάρχει διαφάνεια και διασφάλιση από παρεκτροπές. Οι προσφορές βέβαια και σε αυτή την περίπτωση παραμένουν προαιρετικές.
Αναδημοσίευση από έντυπο της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης Πέλλης και Αλμωπίας.